Examenontwikkelaar (32-40 uur)

Jouw nieuwsgierigheid en brede interesse inzetten om samen met vakexperts en mbo- opleiders tot een steeds hoger niveau van examens te komen.
Benieuwd hoe? Lees dan verder.

Als examenontwikkelaar ga je elke dag voor het realiseren van het kwalitatief beste examen. Voor het mbo, de branche of de overheid. Samen met een onderwijskundig vakexpert of met een directe collega. En of het nu om een praktijk- of theoretisch examen gaat, ongeacht het onderwerp. Jij bent essentieel bij het behalen van ieder diploma of certificaat. Dat is pas een geslaagde baan!

Dicht bij het onderwijs
Als examenontwikkelaar bij Examenservices, een onderdeel van Innovam, analyseer, verbeter en ontwikkel je toetsen en examens. Jouw werk maakt indruk en heeft impact. Je doet het voor zo’n 200.000 studenten in het mbo en werkenden in verschillende branches. De ene keer zet je je in voor een vakgebied brood en banket, de andere keer ben je bezig met autotechniek, de maritieme sector of een andere mbo-richting.
Wat jij steeds doet is het vertalen van de beroepspraktijk naar de juiste exameninstrumenten, steeds vaker ook in een digitale vorm. Ook werk je mee aan de ontwikkelingen van andere meetinstrumenten en verandering van examenprocessen.

Je werkt in een lerende organisatie en daarbinnen in kleinere klantgerichte teams. De kaders zijn duidelijk, maar je kiest zelf hoe je daar invulling aan geeft. Je krijgt echt de kans om in een beroep te duiken. Learning by doing. Dat betekent dat je niet zelf alles van het vakgebied hoeft te weten. Daar hebben we vakexperts voor, die jou de perfecte voorzet geven. Wel moet je heel goed op de hoogte zijn van de inspectie-eisen en examen-technische eisen. Je werkt dan ook veel samen, stemt af en stelt vooral de juiste vragen om boven water te halen wat van belang is. Jij draagt bij aan het:

 • analyseren, verbeteren en ontwikkelen van toetsen en examens.
 • meebouwen aan de kaders voor examineren.
 • verbinden van experts uit het onderwijs met die uit het bedrijfsleven.
 • begeleiden van diverse commissies.

Leer Examenservices kennen
Examenservices is onderdeel van Innovam en ontzorgt opdrachtgevers uit onderwijs en bedrijfsleven in verschillende sectoren bij alle aspecten van examinering voor mbo- en branche-opleidingen. Hierbij kun je denken aan het analyseren en verbeteren van examens, ontwikkelen van examens voor zowel praktijk als theorie en commissies begeleiden.

We zijn een organisatie van veel goede dingen doen en fouten maken. En van vallen, opstaan en weer doorgaan. Dat betekent dat je zelfstandig werkt, maar er nooit alleen voor staat. Jij bent 1 van de 20 examenontwikkelaars. Samen delen jullie kennis over het vakgebied examinering en leren jullie van elkaar. Als examenontwikkelaar ben je daarnaast onderdeel van meestal 2 kleinere teams van 5 tot 10 collega’s. Samen werken jullie aan de opdracht voor de klant. Je werkt zowel vanuit huis als op ons hoofdkantoor in Nieuwegein.

Wil je weten wat jouw collega’s van hun werk vinden? Bekijk dan het filmpje.

Jij maakt het verschil
Een enorme dosis enthousiasme voor examinering, onderwijs of taal breng jij mee. Je bent nieuwsgierig naar de inhoud van een vak of beroep en stelt de juiste vragen. De input die je krijgt vertaal je naar begrijpelijke teksten. Innovatie, nieuwe ontwikkelingen en veranderingen in het vakgebied? Jij bent er snel van op de hoogte en gaat er graag mee aan de slag. Verder ben je goed in het plannen, organiseren en structureren. Vertrouwen doe je op je eigen kompas en je gaat probleemloos om met een organisatie zoals de onze, die geen managers kent. Je bent een samenwerker pur sang als het gaat om vakexperts, groepen en collega’s. De functie van examenontwikkelaar leer je voor een groot deel on the job. We geven je daar ook alle ruimte voor! Verder kom je bij ons met:

 • minimaal een afgeronde hbo-opleiding. Het liefst op onderwijsgebied.
 • ervaring met toetsing en examinering. Geen voorwaarde, wel een mogelijk voordeel.
 • communicatief overtuigend praten en schrijven.
 • een prima taalgevoel voor ieder examen. Je weet dat jouw taalkeuzes belangrijk zijn.
 • IT-vaardigheden die je hebt of snel onder de knie hebt.

Krijg je veel voor terug
Jij gaat voor een eerlijk examen als examenontwikkelaar. Dat mag ook eerlijk beloond worden. We zien jou het liefst 32-40 uur voor ons werken. Daar krijg je ook veel voor terug, zoals:

 • een bruto maandsalaris tussen € 3.049 en € 4.391 (schaal 10).
 • 24 vakantiedagen op jaarbasis, de dag na Hemelvaartsdag én de dag na kerst
 • persoonlijk budget waarmee je de bovenste 5 % van je salaris naar eigen inzicht kan gebruiken om bijvoorbeeld extra verlofdagen te kopen
 • aantrekkelijke mogelijkheden voor opleiding en ontwikkeling
 • jaarlijkse bonusregeling op basis van resultaatsafspraken
 • pensioenregeling waarbij wij 79% van de premie betalen
 • WIA-verzekering en een tegemoetkoming in ziektekostenverzekering
 • Sporten met korting via BedrijfsFitnessOnline.nl

Kom in beweging
Zie jij het helemaal zitten als examenontwikkelaar? Sta je helemaal achter wat je gaat doen als examenontwikkelaar? Kom dan in beweging en solliciteer. Heb je toch nog vragen? Neem dan contact op met Bianca Boerop. Zij is resourceplanner en je kunt haar bereiken via 06 – 54 94 38 93 of via [email protected].

Goed om te weten. Een assessment kan onderdeel uitmaken van de procedure.